Inred med hissgardiner

Avkalle

Inred med hissgardiner

Det är många moment som ska klicka för att ett hem ska kännas färdigt. Gardiner är en viktigt inredningsdetalj. Med hjälp av gardiner kan man förvandla ett helt rum samtidigt som man får möjlighet att påverka ljusinsläpp och insyn.

En gardin som blir allt mer populär är hissgardinen. Här kommer tips på hur du inreder rätt med hissgardiner i hemmet.

1. Häng innanför fönsterkarmen

Hänger man hissgardinerna innanför fönsterkarmen skapar man bättre proportioner till rummets helhet. Har man ett fönster i en storlek som inte är lika vanlig är det mest optimala att måttbeställa.

2. Materialval

Vilket material man väljer på gardinerna spelar stor roll. Har man mycket mönster på väggarna kan det vara en fördel med en slät polyestergardin, medan ett mer sterilt rum får mer liv via en ostruken linnegardin. Läs mer om hur man bör tänka vid materialval av gardin här.

3. Var ska hissgardinen sluta?

Var hissgardinen slutar påverkar hur takhöjden upplevs. En lågt hängande gardin ger en känsla av lågt tak, medan en högt hängande ger motsatt känsla. Det bästa är att testa sig fram för att hitta den perfekta längden i sitt hem. Tänk även på att färgen på gardinen spelar roll, en mörk gardin skapar ett mer bestämt slut medan ljusa gardiner ger en mjukare känsla.

4. Matcha kulören

Det är viktigt att tänka genomgående med kulörer i sitt hem. Gardinens kulör bör därmed matcha övriga kulörer i rummet för att ge ett harmoniskt och enhetligt intryck. Lyft gardinens färg i andra textiler i rummet, exempelvis på kuddar eller på mattan.

5. Ljusinsläpp

Våra fönster ger ett naturligt ljusinsläpp i hemmet, och bör därför inte täckas för helt förutom när man ska sova. En ljus linnegardin ger ett ombonat intryck med insynsskydd samtidigt som ljuset kan sippra igenom. Vill man ha ljusinsläpp på dagen och mörkare på kvällen kan man kombinera sin hissgardin med en mörkläggningsrullgardin.

Om författaren

kalle administrator