Inredningsstilar

Avkalle

Inredningsstilar

InredningstipsInredningstips

Övriga tipsÖvriga tips

Populära inredningsstilar

En av de roligaste delarna av att inreda sitt hem är att bestämma sig för ett tema. Du behöver givetvis inte följa en viss stil, men du kan hitta en hel del inspiration genom att lära dig vad de olika inredningsstilarna innebär. Ifall du är osäker på vilken stil som passar dig bäst kan du kombinera två stilar med varandra, det är till och med möjligt att du skapar dig din egen stil. Här kommer vi att gå igenom några av de populäraste inredningsstilarna och berätta vad de innebär.

Den skandinaviska stilen

Den skandinaviska stilen är en relativt modern stil som har lyckats hålla sig på toppen av listan över de mest populära stilarna under en längre tid. Stilen är väldigt enkel, använder sig främst av ljusare färger och nyanser. Den är en utmärkt inredningsstil för alla som vill skapa en lugnare miljö.

Du kan skapa stilen genom att välja ljusa trämöbler med rena linjer, neutrala färger och gärna små detaljer i svart. Det viktigaste att tänka på är att skapa utrymme mellan möblerna och inte placera ut för mycket. Det ska vara mer mot det minimalistiska hållet.

Den lantliga stilen

Den lantliga stilen ger en romantisk och rustik känsla. Denna stilen har dessutom olika inriktningar. Grunden av stilen består dock av äldre möbler, mycket neutrala färger, gärna tränyanser och mönster som var populära på 1800-talet eller tidigt 1900-tal.

För att skapa stilen behöver du äldre trämöbler, gärna mycket vitt i olika nyanser samt blommor och grönt. Det här är en utmärkt stil om du gillar det som ser lite äldre och vintage ut. Ett tips är att du besöker en loppis eller second hand för att hitta de rätta möblerna.

Den bohemiska stilen

Den bohemiska stilen går att beskriva som väldigt hemtrevlig. Det ska vara mycket mjuka tyger i olika färger och mönster, gärna naturnära färger. Vissa beskriver stilen som ”man tager vad man haver”.

För att skapa den bohemiska stilen kan du blanda olika tyger. Det får gärna vara handtillverkade textiler med olika mönster och färger. Bambudetaljer och möbler av naturmaterial kommer binda samman hela stilen.

Den glamourösa stilen

Vad den glamourösa stilen innebär är rätt uppenbart i själva namnet. Den innebär helt enkelt möbler och dekoration som skriker lyx och glamour. Det är en inredning som ska få dig att känna dig som en riktigt Hollywoodstjärna.

Du kan skapa stilen genom att välja möbler av riktigt hög kvalitet. Det behöver inte betyda de allra dyraste alternativen. Den viktigaste faktorn är att de ser dyra ut vilket kan innebära en snygg vintage soffa. Ett tips är att skaffa en stilren soffa med ett bord i metall som verkligen glänser. Om du har bestämt dig för att ändra rummet helt, med nya väggar, rekommenderas det att du väljer enfärgade tapeter eller de med geometriska mönster.

Unika inredningsstilar

Förutom de mest populära inredningsstilarna finns det de alternativ som du kanske inte ser så ofta. Anledningen till detta beror vanligtvis på att folk inte har modet till att testa stilar som kanske är lite annorlunda. Andra tar endast delar av de unika stilarna för att skapa sin egen stil. Här kommer lite kort information om några unika stilar till dig som letar efter något annorlunda.

Art Deco

Art Deco är en intressant inredningsstil som började dyka upp på 1920-talet och sträckte sig till andra världskriget. Vad som kännetecknar stilen är bland annat motiv från Rom,, antika Grekland och Orienten. Stilen kan bestå av enfärgade eller sicksackmönstrade tapeter samt parkettgolv i ett abstrakt mönster. Vanliga färger som förekommer i stilen är svart, guld, silver, krom, rött och blått.

För att skapa stilen kan du anskaffa möbler i någon av de färger som nämnts ovan. Sedan är det främst dekorationerna som gäller för att verkligen få till stilen. Tips på vad du kan göra är att placera ut en pläd med geometriskt mönster. Om du inte har väggar med mönster kan du även välja en matta med sicksack-mönster.

Shabby Chic

En annan unik inredningsstil är Shabby Chic. Den består ofta av mycket vitt och antika möbler, gärna de som är lite smått nötta. Denna inredningsstil började dyka upp på 1980-talet och var till en början baserad på just slitna möbler. Men allt eftersom har den utvecklats och inredningsstilen kan idag se ut på flera olika sätt.

Du som vill skapa stilen kan göra det genom att börja med ett vitt rum. Det behöver dock inte vara samma vita nyanser på alla ytor. Besök gärna loppmarknader för att hitta äldre möbler, det kan också finnas flera bra alternativ i second hand-butiker. Dekorationer som passar utmärkt för denna inredningsstil är sådant som tillverkats av järn.

Oavsett vilken inredningsstil du är intresserad av finns det flera tips på nätet. Du kan söka efter den inredningsstilen du tycker om och få flera bildexempel. På så sätt kommer det förhoppningsvis bli lättare för dig att se vad som behövs. Det ger dig också en tydligare bild över hur de olika stilarna ser ut och om det är något du vill ha för ditt vardagsrum eller sovrum. Du behöver nämligen inte använda dig av exakt samma stil i hela din bostad.

Skapa din egen inredningsstil

När du ska inreda ditt hem behöver du inte välja en viss stil eller tema att följa. Du kan skapa något eget. Det gör du helt enkelt genom att välja möbler och dekoration som du tycker om. Men samtidigt måste du se till att de olika delarna passar ihop med varandra om du inte vill ha ett rum som ser väldigt stökigt ut. Här kommer några enkla tips på hur du skapar din egen inredningsstil:

1.Ta en noga titt på det du har

Börja med att ta en titt på de möbler och dekorationer du redan äger. Ett tips är att du intalar dig själv att du är en gäst som ser rummet för första gången. Lägg sedan märke till vad du tycker om och vad du inte gillar.

2. Gör en lista

Skriv ner allt du tycker om och det som du vill förändra. Skriv även ner vad du tror allting kommer kosta och se ifall du har råd med alla förändringar eller endast bara med en del av dem. Du som endast har råd med att göra mindre förändringar, ta en titt på listan och välj det viktigaste. Du kan även hitta en hel del inspiration genom att ta en titt på bilder eller genom att besöka inredningsbloggar och tidningar.

3. Börja smått

Ibland räcker det med att göra mindre förändringar. Det kan vara något litet som att vrida soffan några grader till höger, eller byta plats på tavlorna du har. Om möjligt kan du piffa upp möblerna du redan äger istället för att köpa nytt. Ibland den enda förändringen du behöver är en ommöblering. Plocka ut allting från rummet och börja sedan placera det igen men på nya platser.

Dekorera med tavlor

En utmärkt inredningsdetalj är tavlor, eller posters. Det finns alla möjliga motiv att välja mellan vilket innebär att alla kan hitta något som passar deras personliga smak och det tema de önskar. Det finns sedan olika tips på hur du kan hänga upp dina bilder. De flesta väljer att hänga upp tavlor i samma storlek och alltid i ögonhöjd. Det är dock inte ett måste, du kan välja själv hur högt dina tavlor ska hänga samt vilken storlek de ska ha.

Skapa en tavelvägg

Ett tips på vad du kan göra är att skapa en tavelvägg. Det innebär helt enkelt att du hänger upp ett flertal tavlor bredvid varandra. De behöver inte ha samma storlek eller hänga exakt i höjd med varandra. Det viktigaste att tänka på är att du planerar noga innan du hänger upp de. Du kan hitta fler tips på hur du skapar en tavelvägg här.

Ett förslag på hur du får det hela att se fint ut är att välja motiv som passar med varandra. Tänk på vilken färgnyans resten av inredningen har och välj en färg som passar bra. För många olika färger kan göra att det hela ser förvirrande ut.

Vanliga inredningsmissar

Det finns väldigt många missar du kan göra när du ska inreda ditt hem. Vissa av dessa missar anses dock vara en smaksak eller ett personligt val. Något många gör när det kommer till inredning är att köpa allting från samma butik. Detta är något inte alla anser är en miss, men genom att besöka flera butiker kan du lättare hitta din personliga stil.

Det finns flera tips hos Metro Mode på saker du bör tänka på och hur du inreder alla rum på bästa sätt.

Något många glömmer bort är att mäta det rum som ska inredas. Genom att börja med en mätning och noga planering kommer inredningen att bli mycket lättare. På så sätt kan du undvika att köpa möbler som är för stora eller för små. Det kommer även att göra det lättare att planera var du ska placera ut dina möbler.

En sista miss du bör undvika är att placera alla möbler mot väggarna. Placera de istället en liten bit ifrån väggen. Det kommer göra inredningen mer intressant. Det hjälper dig även att undvika ett stort tomrum i mitten. Men samtidigt varierar det beroende på hur stort rummet är.

Få ett litet rum att se större ut

Det är inte alla som bor i ett stort hem. Oavsett om du har ett litet sovrum eller om hela lägenheten är liten, finns det ett antal tips på vad du kan göra för att få ytan att se större ut. Det är inte ovanligt att inreda ett rum och inse för sent att det blev väldigt trångt. Vill du få ditt rum eller lägenhet att se större ut kan du använda dig av dessa tips:

Ljusa färger

Om du ska måla om ditt hem och inte endast inreda rekommenderas det att du väljer ljusa färger. Mörkare nyanser kommer nämligen få rummet att kännas mindre än vad det är. Med ljusa färger kommer det kännas större. Du behöver dock inte välja vitt, det går lika bra med andra färger så länge du väljer ljusa nyanser. Ska du tapetsera och inte måla gäller samma sak, dock kan du välja tapeter med enkla mönster ifall du tycker tapeter med endast en och samma färg är trista.

Speglar kan göra mycket

Genom att hänga upp speglar på motsatta väggar får du dem att spegla hela rummet vilket ger känslan av att det är större. Det finns flera tips på vad du bör tänka på vid själva inredningen. Men börja med väggarna, häng upp speglar och sedan ta en titt på vad du behöver. Skriv ner vilka möbler som är viktigast att ha i rummet. Sedan är det bara att välja de som inte tar upp alldeles för stor plats samtidigt som de ger dig vad du behöver.

Tips för ett mysigt vardagsrum

Det finns flera tips på vad du kan göra för att skapa en extra mysfaktor i ditt vardagsrum. En soffa, fåtölj, ett litet bord och ett par mysiga filtar är vanligtvis det som finns i rummet, förutom tv:n. Men för att öka mysfaktorn en aning finns det några enkla förslag och tips på vad du kan göra.

Välj en fluffig matta

Det finns flera vackra mattor att välja mellan. De flesta väljer en matta som ser fin ut men glömmer bort att tänka på hur den kommer att kännas. Genom att välja en fluffigare matta kommer du att höja mysigheten i vardagsrummet. Det kommer även kännas skönt under fötterna.

Glöm inte växterna

De gröna detaljerna, växterna, är lätta att glömma bort när du inreder. Du kan blanda de gröna växterna med blommor i olika färger. Vilka blommor du väljer spelar egentligen ingen roll, välj sådant du själv tycker om. Följer du ett visst tema i dina inredning kan du dock fokusera på blommor med samma färg som andra detaljer i rummet. Är du en av de personer som ofta glömmer att vattna blommorna är det bara att välja plastblommor. Det finns flera som ser som levande ut.

Fyll i kontaktformuläret ifall du har några frågor eller funderingar.

levhemma.se – Inredningsstilar och dekorationstipslevhemma.se – Inredningsstilar och dekorationstips

Om författaren

kalle administrator