Skapa rätt stämning med belysning

Avkalle

Skapa rätt stämning med belysning

En inredningsdetalj som många glömmer bort att lägga fokus på i ett rum är lampor. Genom att välja rätt belysning kan man skapa precis den känsla och stämning man vill i ett rum. Väljer man LED-lampor som ljuskällor och tecknar ett förmånligt elavtal med rörligt elpris kostar det heller inte särskilt mycket att använda sin belysning mycket och ofta.

Tre typer av belysning

Man brukar skilja på tre olika typer av belysning när det kommer till inredning beroende på vilken funktion den har i rummet. Dessa kallas allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen i ett rum utgörs oftast av taklampan. Den lyser upp större delen av rummet och kan användas för att snabbt få en överblick över ett utrymme. Allmänbelysningen kan också vara bra att använda när man t ex städar eller gör något annat där man behöver ljus i hela rummet.

Funktionsbelysning

Den typ av belysning man använder när man t ex läser en bok eller lagar mat kallas för funktionsbelysning. Till skillnad från allmänbelysningen lyser den bara upp vissa delar av rummet, och används framför allt för att kunna se bättre när man utför vissa aktiviteter.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen är kanske den typ av belysning man främst tänker på när man pratar om belysning i samband med inredning. Med stämningsbelysningen kan man skapa en mysig känsla i ett rum. Med hjälp av mindre lampor som avger ett diffust sken utan att lysa för skarpt kan man låta skuggorna i rummet bli mindre tydliga. Det kan exempelvis vara fönsterlampor eller bordslampor, men också golv- eller vägglampor. Det behöver inte ens vara en fristående lampa, utan kan vara belysning i t ex ett vitrinskåp som sprider ett behagligt sken i rummet. Ju fler mindre lampor desto bättre kan vara något att utgå från när det gäller att välja stämningsbelysning.

Satsa på snygga ljuskällor

Idag finns det mängder av fina ljuskällor som i sig blir vackra inredningsdetaljer. Som fönsterlampa räcker det t ex att hänga upp ett sladdställ och installera en ljuskälla med synlig glödtråd för att skapa en härligt trendig känsla i rummet.

Om författaren

kalle administrator